top of page
Zoeken

Uit verwachting raken gaat over zoveel meer dan alleen het verliezen van je baby


Van in verwachting naar uit verwachting Als je dit leest is de kans groot dat je te maken hebt gehad met zwangerschapsverlies of je kent misschien iemand die hier mee te maken heeft (gehad). En dat kan intens zijn. Een verwachting, een droom, blijdschap en verwondering maken in een keer plaats voor verdriet, pijn, kou en leegte. Dat waar je zo naar verlangde is er niet meer. Een intens gevoel wat bijna niet in woorden is uit te leggen.

Alles wat het raakt Het gaat vaak niet alleen om het verliezen van je baby, maar ook over het verliezen van je dromen. Dromen over hoe je baby zou ruiken, voelen en eruit zou zien. Hoe je het babykamertje in zou richten, welke naam je je baby zou willen geven en dromen over hoe je hem of haar straks in je armen zou hebben. En wat doet het met je vertrouwen, kun je die nog voelen voor de toekomst? Kun je nog vertrouwen op je lichaam, durf je weer opnieuw zwanger te raken in de toekomst? En kan die zwangerschap dan nog onbevangen en onbezorgd zijn? Vaak komt er een hoop onzekerheid en misschien zelfs angst bij kijken. En dat kan gevolgen hebben voor hoe je verder gaat na het verlies. Hoe gaan jullie als partners om met het verlies, kunnen jullie er samen over praten? Of is er juist meer afstand, omdat jullie het beide anders beleven en er anders mee omgaan? En je krijgt mogelijk ook te maken met je omgeving. Begrijpen zij hoe het voelt om je zwangerschap te verliezen? Zijn ze er voor jou/ jullie? Kunnen zij jou steunen of zijn hun opmerkingen meestal niet zo handig en misschien zelfs wel kwetsend. Hoe lief ze het misschien ook bedoelen. Je rouwt om het verlies van je baby én van je toekomstdromen. Dat is voor de omgeving soms moeilijk te begrijpen, omdat het nog niet zichtbaar was. Maar jij hebt het al wel gevoeld. Jij hebt gevoeld hoe het is om in verwachting te zijn, om de liefde al te voelen, om te hechten en te dromen van jullie samen. Het zijn een hoop intense gevoelens en onzekerheden. En dat raakt. Het kan eenzaam voelen.

Blijft dit verdriet nu altijd? Deze ervaring hoort nu bij jouw leven en draag je met je mee. Iedereen ervaart en rouwt op zijn of haar eigen manier. Het verdriet is misschien niet op te lossen, maar je kunt het verzachten en verlichten door het te verweven in je leven. Door het er juist te laten zijn en er bewust aandacht voor te hebben wordt het lichter en zal het grotendeels op de achtergrond aanwezig zijn. Waardoor je weer kunt functioneren in je dagelijks leven. En er zullen misschien (onverwachte) momenten zijn dat je het ineens heftiger voelt, maar dat is oké. Dat mag. Het hoort erbij. Wees dan lief voor jezelf en heb er aandacht voor. Je zult merken dat het dan ook weer zachter wordt en je weer verder kunt.

Wat je ook kunt voelen, naast je verdriet, is liefde. Liefde voor dat wat van jou (opnieuw) een mama of papa heeft gemaakt. En misschien voel je ook wel dankbaarheid voor dat het bij jou mocht zijn, al was dat misschien voor even. Deze gevoelens kunnen en mogen ook bestaan naast je verdriet.

En misschien ben je zo verdrietig en boos en voel je dit helemaal niet. En weet je niet wat je kan doen, hoe je het mag gaan doen en of je dit alleen wil doen. Ik zie je, ik hoor je en ik voel je. Ik ben er zelf ook geweest. Je mag ervaren dat liefde, verdriet, boosheid, rouw en dankbaarheid naast elkaar kunnen bestaan. Sterker nog, het één bestaat niet zonder het ander. Je kunt niet rouwen als er geen liefde was.

Je bent niet alleen!

Herken jij:

· Dat je je eenzaam voelt in je verdriet, omdat niemand je echt lijkt te begrijpen?

· Dat je het spannend vind om de pijn helemaal toe te laten?

· Dat je partner het verlies anders beleeft dan jij of er anders mee lijkt om te gaan dan jij?

· Dat je niet weet hoe je dit verdriet kunt verweven in je leven?

· Dat je weinig of geen vertrouwen voelt in je lijf en voor de toekomst?

· Dat het ongrijpbaar voelt door de onzekerheid?

· Dat je het spannend vind hoe het zal gaan bij een eventuele volgende zwangerschap?

· Dat je omgeving niet altijd even helpend is in wat ze doen of zeggen?

Zoek dan iemand die jou hierbij kan helpen. Je hoeft dit niet alleen te doen.


Alle liefs voor jou lieve mama of papa!57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page