Image by Toa Heftiba

Uit verwachting raken gaat over zoveel meer dan alleen het verliezen van je baby.

Zwangerschapsverlies


Als je dit leest is de kans groot dat je te maken hebt gehad met zwangerschapsverlies of je kent misschien iemand die hier mee te maken
heeft (gehad). En dat is niet niks.
Een verwachting, een droom, blijdschap en verwondering maken in een keer plaats voor verdriet, pijn, kou en leegte. Dat waar je zo naar verlangde is er niet meer. Een intens gevoel wat bijna niet in woorden is uit te leggen.


Alles wat het raakt
Het gaat vaak niet alleen om het verliezen van je baby, maar ook over het verliezen van je dromen. Dromen over hoe je het babykamertje
in zou richten, welke naam je je baby zou willen geven en dromen over hoe je hem of haar straks in je armen zou hebben.
Hoe je baby zou ruiken, voelen en eruit zou zien.
En wat doet het met je vertrouwen, kun je die nog voelen voor de toekomst? Kun je nog vertrouwen op je lichaam, durf je weer
opnieuw zwanger te raken in de toekomst? En kan die zwangerschap dan nog onbevangen en onbezorgd zijn?  Vaak komt er een hoop
onzekerheid en misschien zelfs angst bij kijken. En dat kan gevolgen hebben voor hoe je verder gaat na het verlies. 
Hoe gaan jullie als partners om met het verlies, kunnen jullie er samen over praten? Of is er juist meer afstand, omdat jullie het beide anders beleven en er anders mee omgaan? 
En je krijgt mogelijk ook te maken met je omgeving. Begrijpen zij hoe het voelt om je zwangerschap te verliezen? Zijn ze er voor jou/ jullie?
Kunnen zij jou steunen of zijn hun opmerkingen meestal niet zo handig en misschien zelfs wel kwetsend. Hoe lief ze het misschien ook bedoelen.
Je rouwt om het verlies van je baby én van je toekomstdromen. Dat is voor de omgeving soms moeilijk te begrijpen, omdat het nog niet
zichtbaar was. Maar jij hebt het al wel gevoeld. Jij hebt gevoeld hoe het is om zwanger te zijn, om de liefde al te voelen, om te hechten en
te dromen van jullie samen.

Het zijn een hoop intense gevoelens en onzekerheden. En dat raakt. Het kan eenzaam voelen.Blijft dit verdriet nu altijd? 
Deze ervaring hoort nu bij jouw leven en draag je met je mee. Iedereen ervaart en rouwt op zijn of haar eigen manier. Het verdriet is misschien niet op te lossen, maar je kunt het verzachten en verlichten door het te verweven in je leven.  Door het er juist te laten zijn en er bewust aandacht voor te hebben wordt het lichter en zal het grotendeels op de achtergrond aanwezig zijn. Waardoor je weer kunt functioneren in je dagelijks leven. En er zullen misschien (onverwachte) momenten zijn dat je het ineens heftiger voelt, maar dat is oké. Dat mag. Het hoort erbij.
Wees dan lief voor jezelf en heb er aandacht voor. Je zult merken dat het dan ook weer zachter wordt en je weer verder kunt.

 

Wat je ook kunt voelen, naast je verdriet, is liefde. Liefde voor dat wat van jou (opnieuw) een mama of papa heeft gemaakt. En misschien voel je ook wel dankbaarheid voor dat het bij jou mocht zijn, al was dat misschien voor even.
Deze gevoelens kunnen en mogen ook bestaan naast je verdriet. 

En misschien ben je zo verdrietig en boos en voel je dit helemaal niet. En weet je niet wat je kan doen, hoe je het mag gaan doen en of je dit alleen wil doen. 
Dan ben ik er. Ik zie je, ik hoor je en ik voel je. Ik ben er zelf ook geweest.
Ik kan je dingen aanreiken die je op weg helpen om deze ervaring zo te verweven in je leven dat het dragelijker wordt, dat je weer vooruit kunt en vertrouwen kunt gaan voelen voor de toekomst. En dat je mag ervaren dat liefde, verdriet, boosheid, rouw en dankbaarheid naast elkaar kunnen bestaan. Sterker nog, het een bestaat niet zonder het ander. Je kunt niet rouwen als er geen liefde was. 
Ik kan jouw verdriet niet helen, maar ik kan je wel helpen door je dingen aan te reiken die jij kunt inzetten om je eigen verdriet te helen. 

 

Herken jij: 

 • Dat je je eenzaam voelt in je verdriet, omdat niemand je echt lijkt te begrijpen? 

 • Dat je het spannend vind om de pijn helemaal toe te laten? 

 • Dat je partner het verlies anders beleeft dan jij of er anders mee lijkt om te gaan dan jij?

 • Dat je niet weet hoe je dit verdriet kunt verweven in je leven?

 • Dat je weinig of geen vertrouwen voelt in je lijf en voor de toekomst?

 • Dat het ongrijpbaar voelt door de onzekerheid?

 • Dat je het spannend vind hoe het zal gaan bij een eventuele volgende zwangerschap?

 • Dat je omgeving niet altijd even helpend is in wat ze doen of zeggen?

 

Dan wil ik niets liever dan samen met jou aan de slag.
Juist omdat ik weet hoe het is en hoe belangrijk het is om verder te kunnen leven met deze ervaring. En dat kan, echt.
Al voelt dat misschien soms even niet zo. 

 

 

Hoe ziet onze samenwerking eruit en waar gaan we mee aan de slag?

Om te kijken of er een klik is en om te horen waar je graag hulp bij willen ontvangen, biedt ik een vrijblijvende telefonische kennismaking aan. Tijdens onze samenwerking zet ik mijn kennis en ervaring als professioneel hulpverlener en ervaringsdeskundige in. Ik luister naar wat jij nodig hebt rondom het verlies en daar gaan we mee aan de slag. 

Je kunt hierbij denken aan thema's als:

 • rouw,

 • verschillende emoties,

 • vertrouwen,

 • je lichaam,

 • rituelen,

 • je partner,

 • je omgeving,

 • je toekomst,

 • of iets anders wat jou bezig houdt en waar je graag mee aan de slag wil gaan.


Het er laten zijn en er aandacht voor hebben, zodat je van daaruit meer rust en ruimte gaat voelen. En van daaruit weer vooruit kan kijken en vertrouwen en positiviteit kunt gaan creëren, ervaren en voelen voor je toekomst. Wat ik doe is jou de ruimte en de tools geven om hier zelf mee aan de slag te gaan. En dat is een proces.  

Verschillende opties 

Ik bied groepsmomenten en individuele coachgesprekken aan. Jullie kunnen er ook voor kiezen om samen als partners gesprekken te hebben. Deze kunnen we plannen in real life, maar ook via videobellen als je bijvoorbeeld verder weg woont. 


I

In een lavendelveld

Jouw bijdrage

Voor de individuele coaching vraag ik een uurtarief van 60 euro

(incl. BTW en excl. reis- en parkeerkosten)

Volg jij Doula Lin al? 

 • Instagram
 • Facebook Social Icon

www.doula-lin.nl  |  info@doula-lin.nl  |  Giethoorn, Overijssel

nbvd_logo.jpg